Business

Työllistymisuskoa IT-ammattilaisille Reaktorin ScrumMaster-kurssilla

September 1, 2014

Read time 2 min

Reaktor tarjosi maksuttoman ScrumMaster-kurssin työttömille IT-alan ammattilaisille 14.-15.8.2014. Kurssi oli huima menestys: 25 osallistujan luokka täyttyi heti kun ilmoittautuminen avattiin heinäkuussa ja vielä saman päivän aikana 60 kiinnostunutta ilmoittautui jonoon. Tässä blogissa kerron tunnelmia kurssilta ja ajatuksiani liittyen IT-alan ammattilaisten työllistymisen tukemiseen.

Keväällä sain idean: voisinko tehdä osaamisellani jotain hyvää, auttaa niitä joilla on eniten tarvetta ja vähiten resursseja ammattitaitonsa ylläpitämiseen. Ajatus kypsyi otsikoksi “Ketteryys kuuluu kaikille” ja toteutukseksi valikoitui Certified ScrumMaster -kurssi (CSM). Työnantajani Reaktor auttoi: järjesti koulutustilat yhdessä Scandic Hotels -ketjun kanssa, hoiti markkinoinnin, keräsi osallistujat, maksoi kurssimateriaalin painatuksen ja huolehti kaiken muunkin logistiikan.

Ennen kurssia mietin millaisia osallistujia on kurssilla, joka on ilmainen? Millaisia projekteja he ovat tehneet? Yhdistävä tekijä omille pohdinnoille oli: olisiko tämä kurssi jotenkin erilainen?

Heti kurssin alussa huoleni osoittautuivat turhiksi. Kurssiluokka oli ihan tavallinen: taustat, työkokemus, Scrum-osaaminen ja etukäteisasenne Scrumiin oli hyvin samanlaista kuin millä tahansa kurssillani. Pöytäryhmäkeskusteluissa nousi esille samanlaisia kysymyksiä ja oivalluksia. Kuitenkin kurssissa ja sen tunnelmassa oli jotain hyvin erityistä.  Huomasin ajattelevani heti ensimmäisen aamupäivän aikana useaan otteeseen, että tämä on “tavallisen erityinen kurssi”.

Nautin kurssin kouluttamisesta. Kokeilin muutamia uusia harjoituksia ja sain osallistujilta ideoita kurssin aiheiden vielä parempaan läpikäyntiin. Luokka oli isohko (yli 20 hlöä), mytta siitä huolimatta kaikilla riitti energiaa ja innostusta loppuun saakka. Omaa kivaa jännitettä kurssille toi toimittajan ja valokuvaajan saapuminen toisen päivän aamuna tekemään lehtijuttua. Scandic Grand Marinan ruoat olivat herkullisia ja koulutusluokan ikkunoista avautui upeat näköalat.

Kurssin lopuksi keräämäni palaute oli erinomaisen kiittävää. Kaikki osallistujat kokivat saaneensa kurssista paljon hyödyllistä. Keskusteluissa kurssin aikana nousi esille se, miten paljon tarvetta Suomessa olisi ketteryyden ja Scrumin ymmärtämiselle. Toivottavasti koulutuksen käyneet ihmiset pääsevät hyvään työpaikkaan ja saavat auttaa työnantajansa kohti parempaa tekemisen kulttuuria.

Haastoin kesällä muita koulutusfirmoja mukaan talkoisiin: meillä kaikilla on annettavaa IT-ammattilaisten työllistymisen helpottamiseen. Tähän mennessä Nitor on vastannut haasteeseen ja tarjoaa Toyota Kata -kurssin. Kuinkas muut, tuletteko mukaan?

Kiitos kaikille kurssin tekemiseen osallistuneille ja etenkin kurssilaisille. Tämä oli todella mahtavaa ja ehkäpä joskus uudestaan?

Linkkejä:

Kurssin alkupotku Reaktorin blogeissa: http://reaktor.fi/blog/ketteryys-kuuluu-kaikille/

Ennen kurssia Tekniikka&Talous julkaisi artikkelin kurssista (koko artikkelin lukeminen vaatii rekisteröitymisen)

Kurssin jälkeen Tekniikka&Talous-printtilehdessä jukaistu juttu löytyy myös arkistosta (sähköinen versio vaatii rekisteröitymisen, painettu T&T julkaistu 22.8.2014)

Sign up for our newsletter

Get the latest from us in tech, business, design – and why not life.