Technology

Tilkkutäkkejä

July 11, 2013

Read time 2 min

Katkonainen näppäimistön taputtelu taukoaa. Tiimiläiset nostavat päänsä yksi kerrallaan kuin gasellit savannilla. Kysyvät katseet kiertävät päätteiden yli kollegoissa ja tyhjien kahvikuppien pohjalla. Yksi katsoo kelloa, toinen CI-näytön tilkkutäkkiä. Verenpunaiset laatikot listaavat automaattitestien uusimmat uhrit. Kolmas laskee kuulokkeensa pöydälle ja ehdottaa viimein: “Daily?” Viimeinenkin tiimiläisistä havahtuu. “Daily.”

Tiimi kerääntyy puolikaareen tuijottamaan seinää. Toinen tilkkutäkki maalarinteipistä ja kirjavista post-it-lapuista aukeaa koko seinän mittaisena. Ylinnä katonrajassa on projektin periaatteiden keltainen lappuruudukko täynnä vakavia sanoja. Jonossa olevien töiden backlog-kasvusto on seinän vasemmassa reunassa. Se on yön pimeydessä levinnyt myös viereiselle tussitaululle. Viikon työtarjottimelle valitut kokonaisuudet ovat isompina lappuina omilla urillaan seinän keskellä. Jokaisella uralla on joukko pienempiä lappuja otsikon oikealle puolen ripoteltuina. Osa tehtävälapuista on odottanut vuoroaan kauan: niiden väsynyt liima ei jaksa pitää kiinni seinästä ilman teipinpalan apua.

“Tämä tuli eilen valmiiksi”, vanhempi konsultti toteaa ja siirtää yhden isommista lapuista aivan rivin päätyyn saakka. “Hyvä”, puolikaaresta vastataan kyseiselle lapulle. Jokin kesälomalaisen jäljiltä seinälle jäänyt tehtävälappu toteaa aikansa tulleen ja singahtaa ilmavirran mukana lattialle näyttävän piruetin päätteeksi. Muidenkin hommat ovat edenneet, osa tarvitsee lisää työtä. Laput siirtyvät, vanhoja poistuu ja uusia tulee tilalle – tilkkutäkki elää. Lyhyt katsaus päättyy ja kaikki tietävät taas miten tiimin työ etenee.

Skype-ilmoitus kertoo naapuritiimin pohtivan rajapinnan olemusta. Data ei täsmää: on ympyräreikä ja kolmiopalikoita. Joku vastaa ilmoitukseen, muutoksesta sovitaan. Työpöydän toisella puolen neuvotellaan ulkoasun toteutustekniikasta. Ajatus palaa koodiriville. Muutos kirkastuu mielessä ja sormet tanssivat näppäimistöllä kunnes funktio tällä kertaa tuntuisi palauttavan sen oikean arvon. Klikkaus käynnistää pienen testipätkän ja hetken jo näyttää lupaavalta, mutta pettymyksen punainen väri kuitenkin täyttää tulospalkin. Debug-työkalu vihjaa ongelman olevan jossain aivan muualla.

Vanhempi konsultti onnistutaan herättämään horroksestaan. Kesätohelo selittää tilanteen. Keskustelu kulkee odotettuja latuja, kunnes yhtäkkiä karkaa lennokkaisiin ratkaisuihin. Kattava remontti katsotaan hyötyyn ja työmäärään nähden tässä kohtaa turhaksi. Pieni siivoaminen kuitenkin saa kannatusta. Noviisi keksii vielä yhden korkealentoisen ratkaisun ja ehdottaa sitä hymyillen. Vanhempi konsultti saa vitsistä kiinni ja nauraa murahtaa “joo, balaillaan” eli siihen suuntaan ei ole syytä jatkaa. Ennen lounasta on aikaa yrittää vielä kerran. CI näyttää vihreää. Vanhempi konsultti löytää taas horrostilansa.

— Antti H

Kirjoittaja kesätyöskentelee Reaktorin asiakasprojektissa.

Sign up for our newsletter

Get the latest from us in tech, business, design – and why not life.