Design

Suunnittelija, Scrum rakastaa sinuakin

April 24, 2014

Read time 2 min

Kun aloitin art directorin työt Reaktorilla kaksi ja puoli vuotta sitten, törmäsin jatkuvasti uusiin ja outoihin termeihin. “Sprint, backlog, retrospective ja grooming” kuulostivat kaikki hienoilta, joskin vierailta sanoilta. Edellisissä työpaikoissani, mainostoimistoissa ei juuri käytetty ketteriä työnteon menetelmiä. Palveluiden ja sivustojen koodaus ja kehitystyö tapahtui yleensä alihankkijoiden toimesta – jossain toisaalla. Niinpä niputin nämä sanat mielessäni koodijargoniksi.

Ensialkuun kuvittelin, etteivät jargoniksi luokittelemani asiat koske itseäni tai muita suunnittelijoita. Pikkuhiljaa ymmärsin, että kyse onkin miltei kaikissa Reaktorin softaprojekteissa toistuvasta työmenetelmästä tai sen variaatiosta, Scrumista.

Kun pyritään parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen, ei suunnittelu- ja toteutustyötä ole syytä erottaa toisistaan. Kaikkien tiimeissä työskentelevien on hyvä tuntea scrumin perusteet: tämä madaltaa aitaa suunnittelu- ja totetutustyön välillä. Liian usein suunnittelutyö tehdään siiloissa, jopa eri tahojen toimesta, mikä hidastaa merkittävästi softan kehitystyötä ja madaltaa sen laatua. Lisäksi siilotyöskentely on omiaan heikentämään työn alla olevan verkkopalvelun tai työkalun käytettävyyttä.

Vaikka Scrum ei ota suoraan kantaa käyttöliittymäsuunnitteluun tai sen toteutustapoihin, menetelmän sisäistäminen on tärkeää. Kun suunnittelutyö on alusta lähtien läpinäkyvää, asiakkaalla ja koko tiimillä on koko ajan mahdollisuus vaikuttaa yhdessä rakennettavaan palveluun. Läpinäkyvyys lisää luottamusta ja mahdollistaa saumattoman yhteistyön tiimiläisten kesken. Palvelun kriittisin kehitystyö alkaa usein vasta, kun ensimmäinen versio tuotteesta on julkaistu: käyttäjiltä saatu palaute paljastaa monesti aivan uusia tarpeita. Suunnitelmia täytyy ehkä muuttaa tai niitä täytyy kehittää edelleen. Voidaan sanoa, että palvelun kehittäminen on syytä lopettaa vasta, kun se poistuu käytöstä. Suunnittelijat ovat oleellinen osa Scrum-tiimiä projektin alusta loppuun asti.

Olen miettinyt, että opettaako pelkkä dailyihin ja retroihin osallistuminen riittävästi meitä vesiputouksissa vettyneitä. Käytännön työssä opit varmasti miten Scrum-tiimi toimii, mutta et välttämättä miksi se toimii. Jos aika ei riitä itseopiskeluun, voisi parin päivän mittainen Certified Scrum Master -kurssi olla paikallaan. Kurssin jälkeen ymmärtää, että softaprojektissa retro ei ole kierrätysmuotia, eikä groomaus liity ihokarvojen trimmaamiseen.

Reaktorin Certified Scrum Master -kurssille voit ilmoittautua tällä sivulla

Sign up for our newsletter

Get the latest from us in tech, business, design – and why not life.