Business

Reaktor ja Aalto-yliopiston satelliittitiimi perustavat uuden satelliittiyrityksen Suomeen

April 6, 2016

Read time 1 min

Reaktor ja Aalto-yliopiston satelliittihankkeissa mukana ollut tiimi perustavat uuden satelliittiyrityksen. Reaktor Space Lab Oy:ksi nimetty yritys keskittyy piensatelliittien suunnitteluun, rakentamiseen ja testaamiseen. Tavoitteena on luoda avaruusliiketoiminnasta uutta vientiteollisuutta Suomeen.

Reaktor ja Aalto-yliopiston satelliittihankkeiden kehittäjätiimi ovat ilmoittaneet perustavansa uuden satelliittiyrityksen. Uusi Reaktor Space Lab Oy keskittyy satelliittien suunnitteluun, rakentamiseen ja testaamiseen.

Uuden yrityksen avulla Reaktor pystyy käytännössä rakentamaan satelliitin alusta loppuun asti ohjelmistokehityksen lisäksi.

Reaktorin avaruusohjelmasta ja robottiliiketoiminnasta vastaava johtaja Juha-Matti Liukkonen iloitsee uudesta yrityksestä. Liukkosen mukaan Aalto-yliopisto on tehnyt esimerkillistä työtä suomalaisen avaruusosaamisen kehittäjänä, minkä vuoksi työtä on ilo jatkaa yksityisellä sektorilla.

“Uuden yrityksen ansiosta olemme entistä uskottavampia toimijoita kansainvälisillä avaruusmarkkinoilla. Sen avulla liitymme niiden harvojen toimijoiden joukkoon, jotka voivat valmistaa satelliitin alusta loppuun asti”, Liukkonen kertoo.

Piensatelliitit hyödyttävät esimerkiksi viestintäteknologia-alaa, maan ja ilmakehän kaukokartoitusta sekä erilaisia tiedehankkeita.

Uuden yrityksen johdossa aloittaa tohtoriopiskelija Tuomas Tikka. Tikka uskoo, että satelliittiteollisuudesta voi tulla hyvinkin merkittävä toimiala Suomeen.

“Nanosatelliittien kaupallistaminen on Suomen kannalta merkittävä asia. Niiden kysyntä on kasvanut viime vuosien aikana räjähdysmäisesti ja avaruustekniikan uudet käyttökohteet tuovat liiketoimintaa Suomeen. Uusi yritys täydentää jo ennestään monipuolista avaruusliiketoiminnan aluetta Suomessa”, Tikka kertoo.

Suomalaisella avaruustoimijoilla on yhdessä varsin vakuuttavia saavutuksia. Esimerkiksi Space Systems Finlandilla on alasta jo 30 vuoden kokemus, VTT:n hyperspektrikamera lähtee avaruuteen Aalto-yliopiston ensimmäisen satelliitin myötä, Ilmatieteen laitoksen ja Vaisalan teknologiaa käytetään muun muassa Mars-luotaimissa sekä avaruusteknologiaan erikoistunut RUAG Space isona toimijana pyörittää noin 300 miljoonan euron bisnestä.

“Suomalaisilla avaruustoimijoilla on pitkät perinteet. Alan kasvu Suomessa tulee näkymään myös muilla teollisuuden aloilla”, Liukkonen summaa.

Sign up for our newsletter

Get the latest from us in tech, business, design – and why not life.