Design

Polte-kesä vei startuppien pariin

September 2, 2014

Read time 3 min

Moikka vaan, olen Lotta ja viettänyt kesän Reaktorin sijoitustoiminnan parissa eli Poltteen kesätyöntekijänä. Vikan blogipostauksen piti mielestäni olla joskus hamassa tulevaisuudessa, mutta äkkiä kesä on vierähtänyt tähän pisteeseen. Nyt on hyvä aika ihmetellä, mitä kaikkea viimeisen kolmen kuukauden aikana onkaan ehtinyt tapahtua.

Kesän alussa mielikuvani tulevasta kesätyöstä olivat vielä hieman hämärän peitossa. Pääomasijoittaminen alana oli minulle uusi, samoin kuin Reaktor yrityksenä. Odotukset olivat korkealla, mutta en oikein tiennyt, mitä ne pitävät sisällään. Ensimmäisestä päivästä lähtien meistä uusista kesäreistä otettiin kuitenkin tiukka koppi ja viikon perehdytys tarjosi näköalapaikan sille, miten täällä tehdään töitä ja miten me pääsemme tähän kuvaan sulautumaan mukaan. Omat mentorit ja samalla muutkin reaktorilaiset jeesailivat meitä ihmetyttävissä kysymyksissä, ja vierailut asiakkailla työskentelevissä projektitiimeissä havainnollistivat, mitä käytännön työ täällä oikeasti on. Nopealla tahdilla kanssani samaan aikaan aloittaneet kesätyöntekijät kaapattiin asiakkuuksiin, ja samalla pääsin siirtymään Poltteen hommien pariin.

Vaikka Reaktor on sijoittanut kasvuyrityksiin vasta noin puolentoista vuoden ajan, on portfoliota ehtinyt jo kertyä kiitettävästi, ja tahti jatkuu ripeänä. Alkuun pääsemiseksi tutustuin Poltteen nykyisiin startuppeihin ja alaan yleisestikin, mutta samantien huomasin pääseväni mukaan koko Poltteen toimintaan. Koska porukka Poltteessa on pieni ja tiivis, alkoi jutun juonesta saada melko nopeasti kiinni. Ilman kummempaa ihmettelyä huomasin, että minulle siirtyi suuri osa käytännön koordinoinnista ja pääsin mukaan kaikkiin sijoitusprosessin vaiheisiin aina tapaamisten buukkauksista tapaamisiin, materiaalien läpikäyntiin ja sijoitusmiitteihin asti. Vastuuta annettiin alusta alkaen paljon, ja huomionarvoista oli erityisesti se, että minkä tahansa kiireen keskellä aikaa auttamiseen löytyi poikkeuksetta.

aalto-fellows-kanbanPäädyin Reaktor Polttelle kesäksi Aalto Fellows Programin kautta, joka on Aalto-yliopiston järjestämä kesätyöt ja opinnot yhdistävä yrittäjyyskurssi. Kesän aikana kukin opiskelija järjesti yritysvierailun omaan kesätyöyritykseensä – Reaktorin exculla harjoiteltiin ketteriä menetelmiä Kanban-pelin muodossa

Ensimmäisestä viikosta alkaen kaikkeen sai lähteä mukaan, ja kesän aikana eri startup-tapahtumissa onkin tullut kierrettyä mukavasti. Kuvani alkuvaiheen pääomasijoittamisesta on kesän aikana muuttunut merkittävästi – ennen Poltteelle tuloa luulin sijoituspäätösten poikkeuksetta perustuvan vahvaan Excel-mallinnukseen ja tiukkoihin laskelmiin. Täällä ollessani silmäni ovat kuitenkin avautuneet sille, että hyvin alkuvaiheessa olevien yritysten kanssa tämä (luonnollisesti) on mahdotonta, sillä dataa ei ole vielä juurikaan saatavilla. Sen sijaan painoarvo on enemmänkin tiimin osaamisessa ja yrityksestä riippuen sille huomionarvoisissa tekijöissä, mikä tekee sijoittamisesta ketterää ja mukautuvaa.

Kesän aikana on tullut tutustuttua tarkemmin kymmeniin erilaisiin startuppeihin, mikä on lisännyt ymmärrystäni alasta valtavasti. Roolia kesätyöntekijänä ei missään vaiheessa annettu minulle valmiina, vaan siihen sai ja kannustettiinkin vaikuttamaan itse, omien kiinnostusten pohjalta. Tämä on mahdollistanut jatkuvan oppimisen ja kehittymisen pitkin kesää.

kesisten-päättäjäisillallinenKesätöiden päättäjäisillallinen mystisessä Itä-Helsingissä toi pitkin kesää eri asiakkuuksissa työskennelleet kesärit saman pöydän ääreen

Kesätyöntekijät on otettu avosylin vastaan kaikkeen Reaktorin äärimmäiseen runsaaseen vapaa-ajan toimintaan, ja kaikille yhteisen torstai-illan ruokailun lisäksi fudis, sähly ja uutena lajina purjehtiminen ovat tulleet tutuiksi. Viime keskiviikkona kesätyöntekijöille järjestettiin yhteinen päättäjäisillallinen ravintola Lähiössä Itä-Helsingissä. Vasta tässä vaiheessa meistä monikin havahtui sille, että kesä tosiaan alkaa olla lopussa. Opettavainen, vilkas ja kaiken kaikkiaan todella upea kesä antaa hyvät valmiudet ponnistaa tulevaan syksyyn ja talveen. Tunnustuksena kesäreiden hyvästä huolenpidosta Reaktor valittiin tänä kesänä suurten yritysten vastuullisimmaksi kesätyönantajaksi reilu viikko sitten järjestetyssä vastuullinen kesäduuni -kampanjan päätöstilaisuudessa. Allekirjoittanut kuittaa.

– Lotta

 

 

 

Sign up for our newsletter

Get the latest from us in tech, business, design – and why not life.