Nämä viisi vinkkiä vievät jatkoon videohaastattelussa

January 5, 2015

Read time 2 min

Siinä se pimeyden silmä nyt tuijottaa. Läppärin web-kamera ja sen vieressä pieni vihreä valo. Sait kutsun videohaastatteluun, ja nyt selaimen rec-nappula on kuin kirjailijan tyhjä valkoinen paperi. Päässäsi kumisee ja sydämesi sykkii idän pikajunan lailla. Yritä siinä nyt sitten vaikuttaa dynaamiselta ja asiantuntevalta samaan aikaan.

Käytämme videohaastattelua välineenä silloin kun haluamme hakijan kertovan itsestään omin sanoin. Olet siis herättänyt meissä mielenkiinnon kuulla sinusta lisää. Videohaastattelu voi kieltämättä olla hakijalle jännittävä kokemus. Tässä kuitenkin viisi vinkkiä, jotka auttavat siihen valmistautumisessa.

1. Säädä tekniikka kuntoon.

Vilkaise nopeasti olkasi yli. Näkyvätkö siellä tiskaamattomat tiskit? Ei hätää, kodistasi todennäköisesti löytyy tasavärinen seinä, jota vasten kuvata. Laita vielä kaikki huonevalot päälle, sillä näin pimeänä vuodenaikana valoa ei ole ikinä liikaa. Lainaa vaikka olkkarista jalkalamppua. Nauhoita sitten lyhyt testipätkä ja kuuntele, että ääni toistuu hyvin. Nosta tarvittaessa koneesi asetuksista mikrofonin herkkyyttä.

Mikäli tässä vaiheessa törmäät teknisiin ongelmiin, kerro se meille, niin selvitetään ne yhdessä.

2. Kuuntele kysymys ja mieti rauhassa, mitä haluat vastata.

Suora lähetys on tiukka paikka laurikarhuvaaramaisen kokemuksen omaavalle ammattilaisellekin. Onneksi videohaastattelussa voi nauhoittaa vastauksen niin monta kertaa kuin haluaa. Kuuntele silti rauhassa etukäteen nauhoittamamme kysymys. Ota sen jälkeen esiin paperi ja kynä tai tietokoneen muistio-ohjelma. Valitse kolme–neljä tärkeintä seikkaa, jotka haluat tuoda esiin vastauksessasi ja kirjoita ne ylös. Näin et lähde kuvauksen aikana harhailemaan aiheen ulkopuolelle. Voit pitää paperia web-kameran vieressä lunttilappuna, jolloin sinun ei tarvitse muistella vastaustasi kuvaamisen aikana.

3. Pidä vastauksesi napakkana.

Edessäsi pitäisi tässä vaiheessa olla paperi, jolle on kirjoitettu muistiinpanot vastauksiasi varten. Paina siis rec-nappulaa, ja kerro meille vastauksesi omin sanoin. Kaiken kaikkiaan tässä pitäisi mennä noin 1–2 minuuttia per vastaus. Mikäli nauhoittamasi vastaus kesti huomattavasti pidempään, katso se vielä läpi kriittisin silmin. Olivatko kaikki yksityiskohdat olennaisia kokonaisuuden kannalta? Tarinan voi kertoa kuudella sanalla, joten sinäkin voit huoletta lyhentää vastaustasi.

4. Mokasitko? Nauhoita uudelleen.

Yllättikö aivastus? Tuliko tenkkapoo ja unohdit mitä olit sanomassa? Voit huoletta nauhoittaa vastauksesi monta kertaa uudelleen ja lähettää ne vasta kun olet niihin täysin tyytyväinen. Jokainen suustaan joskus sammakkoja päästänyt arvostaisi tosielämässäkin tällaista ominaisuutta.

5. Hymyile!

Haastattelussa ei koskaan kannata valehdella, mutta omalle kropalleen sen voi tehdä. Ota ryhdikäs asento ja vedä suupieliä ylöspäin. Kerro kehollesi, että nautit tilanteesta. Se välittyy myös meille. Tehdään yhdessä tilanteesta rento jutustelu, ei kuulustelua.

Tuo myös rohkeasti omaa persoonaasi peliin. Vaikkei videohaastattelu olekaan stand-up-komediaklubi, ei homman tarvitse olla ryppyotsaista. Meitä on ilahdutettu useaan otteeseen mm. jonglööraamalla, pienellä kitarariffillä tai kissoilla. Hyvällä maulla tehty huumori piristää aina päivää, ja sen avulla jäät varmemmin mieleen.

Tervetuloa videohaastatteluun!

Sign up for our newsletter

Get the latest from us in tech, business, design – and why not life.