Technology

Lasten koodikoulussa ohjelmoivat niin tulevaisuuden koodaritoivot kuin opetusministerikin

January 22, 2014

Read time 2 min

Reaktorilaisvanhempien lapsille suunnatun koodauskerhon menestys kantoi kauas niin puskaradion, somekuhinan kuin perinteistenkin medioiden kautta. Hyvä kannattaa laittaa kiertämään: järjestimme eilen yleisen koodauskoulun uusille, intoa puhkuville ohjelmointioppilaille.

Lasten koodikouluun sai ilmoittautua kuka vain neljästä yhdeksään vuotias ohjelmoinnista kiinnostunut kooditaiturikokelas. Aikaisempaa kokemusta ohjelmoinnista ei vaadittu sen enempää lapselta kuin mukaan pääsevältä huoltajaltakaan. Koodikoulun ensimmäinen oppitunti täyttyi hetkessä, ja uusia oppitunteja odottavia koodarinalkuja on jonossa jo yli 300.

Koodikoulutuksen huikeaan suosioon sekä huutavaan tarpeeseen tullaan nyt vastaamaan. Lasten koodikoulusta on kehkeytynyt yhtä yritystä suurempi ilmiö: rinnallamme edelläkävijöinä koodikoulutusta ovat järjestämässä FuturiceSolitaEficodeCodentoVincit ja Vaadin. Seuraavan koodikoulun ensi maaliskuussa järjestää Futurice. Ohjelmointiopetusrintamaan ovat tervetulleita kaikki asiasta kiinnostuneet yritykset.

julkinen-koodikoulu-2

Eilinen ohjelmointioppitunti houkutteli toimistolle pienten koodareiden lisäksi median edustajia sekä opetusministeri Krista Kiurun, joka itsekin istui koodarinpenkkiin ”antamaan Turtle ROY:lle kyytiä”.

– En itse osaa ihmeemmin koodata, Kiuru hymähtää.

– Sitä, mitä itse ei osaa, täytyy tietenkin viedä seuraavalle sukupolvelle. On hienoa, että ICT-alan yritykset näkevät koodauskoulutuksen kannattavan. Tämän päivän lapset syntyvät väistämättä diginatiiveiksi: ohjelmointi on taito, jolla on kasvavaa ja todellista taloudellista kysyntää.

Opetushallituskin on alkanut reagoida digiyhteiskunnan muutoksiin: ohjelmointi on tulossa peruskoulun opetussuunnitelmaan vuonna 2016, vaikka siitä ei omaa oppiainettaan tulekaan. Peruskouluun saapuvat oppitunnit eivät kuitenkaan kosketa kaikkia. Koodikouluun on tänäänkin saapunut lapsia, jotka eivät vielä moneen vuoteen pääse istumaan oikean koulun penkille.

– Oli todella opettavainen kokemus nähdä omin silmin, etteivät pienet jää koodaamisesta lainkaan kylmäksi, vaan koodaavat siinä missä isommatkin.

Koodikoulun rehtori Juha Paananen painottaa itse tekemisen tärkeyttä ohjelmointia opeteltaessa.

– Koodauksessa ja legoilla rakentamisessa on paljon samaa, sillä koodatessa rakennetaan omia maailmoja. Parhaiten oppii kun itse rakentaa: koodausta ei opi kuuntelemalla setiä, vaan koodaamalla itse.

Koodikoulun kuulumisia ja seuraavia oppitunteja voi seurailla koodikoulun nettisivuilta. Tiistaisen koodikoulun tiimoilta kirjoitti muun muassa Helsingin Sanomat:

MTV3:n Kymmenen uutisten koodikoulukatsaksen voi katsoa Katsomosta kohdasta 00:15:00.

Never miss a post