Technology

Ketteryys kuuluu kaikille

June 23, 2014

Read time 2 min

Ketterät menetelmät ovat ohjelmisto- ja palvelukehityksen valtavirtaa. Ketteryys, Agile, Scrum ja Kanban ovat työpaikkailmoitusten vakiosanastoa ja kaikkialla haetaan parempaa onnistumista ketteryyden avulla.

Minulle ketteryys tarkoittaa oikeiden asioiden tekemistä.

Vaihtoehtona on asioiden tekeminen oikein. Prosessit, työkalut ja standardit olivat johtamisen työkaluja silloin kun minä aloitin työelämässä. Projekteissa keskityttiin tekemään asioita oikein; sääntöjen, ohjeiden ja kriteerien mukaisesti. Välillä tuntui, ettei lopputuloksella ole niin väliä, kunhan vaan prosessia noudatetaan.

Pääsin itse mukaan ketterään tekemiseen jo vuonna 2007. Onnekseni tapasin ihmisiä, jotka osasivat kysyä oikeita kysymyksiä. Miten saisimme asioita valmiiksi? Kuinka vähennämme turhan työn määrää? Miten voimme tiiminä tehdä juuri niitä asioita, joita asiakas tarvitsee?

Ketteryys ei ole vain kaunis ajatus vaan oikeasti toimiva tapa tehdä työn suunnittelua ja ohjausta. Helppoa se ei ole, mutta onnistuu kun riittävän moni organisaatiossa ymmärtää ketteryyden taustalla olevan ajattelun.

Ketteryys kuuluu kaikille — ei pelkästään johtajille, Scrum Mastereille tai projektipäälliköille.

Olen tavannut paljon lahjakkuutta, joka hukataan. Hyvät ihmiset hukkuvat projektien työkuormaan ja kiireeseen. Aikaa itsensä kehittämiseen ei ole. Viime vuosikymmenen “best practise” ei ole ollut enää pitkään aikaan hyvä tapa tehdä tietotyötä, mutta mahdollisuutta uuden oppimiseen on niukasti. Pahimmillaan käy niin, että lahjakas tiimi hiipuu, osaaminen katoaa, omaksi otettu teknologia vanhentuu ja edessä on irtisanominen. Työuraan tulee katko, eikä edes itsestä johtuen.

Ketteryys kuuluu kaikille — ei pelkästää heille, jotka sattuvat olemaan juuri nyt työelämässä.

Olen siinä onnellisessa asemassa, että saan olla tietotyön tekemisen aallonharjalla. Pääsen oppimaan ja opettamaan uusinta uutta. Olen myös siinä kiitollisessa asemassa, että minulla on mahdollisuus jakaa tietämystä myös heille, joilla eivät muuten pääse kursseille.

Järjestän 14.-15.8.2014 Certified Scrum Master -kurssin, joka on suunnattu työttömille IT-alan ammattilaisille. Upean ja ihanan työnantajani, Reaktorin, sekä yhteistyökumppanien avulla voimme tarjota tämän kurssin maksutta.

Scrum-kurssissa ei ole kyse vain siitä, että osallistujat saavat itselleen tietotaitoa, joka auttaa uuden työn löytymisessä. Meillä yhteiskuntana ja Suomena ei ole varaa hukata stä lahjakkuutta ja potentiaalia, joka on pudonnut töiden väliin.

Yksilön ja yhteiskunnan auttamisen lisäksi, haluan auttaa suomalaisia yrityksiä. Kurssin osallistujat saattavat olla niitä, jotka pääsevät  käynnistämään muutosta ketteryyteen. Suomessa on vielä paljon organisaatioita, joissa todellinen ketteryys on vielä toteutumatta. Rekrytoimalla Scrum-osaajan he saattavat saada juuri sen piristysruiskeen, jota todellinen työn parantaminen vaatii.

Jos olet työtä vailla ja haluat päivittää osaamisesi 2010-luvulle, ilmoittaudu kurssille (ilmoittautumislinkki päivittyy tähän kesäkuun aikana, seuraa tätä blogia ja Twitterissä @samililja).

Jos olet työelämässä ja haluat jakaa viestiä piireissäsi, laita tämän blogin linkki jakoon.

Loppuun vielä haaste: Suomessa on paljon lahjakkaita kouluttajia ja jakamisen arvoisia ideoita. Haluaisitko sinä, arvoisa kouluttajakollega, osallistua talkoisiin ja tuoda oman osaamisesi tarjolle myös heille, jotka eivät työttömyyden takia pääse kursseille?

Sign up for our newsletter

Get the latest from us in tech, business, design – and why not life.