Design

Kesäkonsun elämää

August 19, 2014

Read time 1 min

Keväällä moni kysyi minulta, että mitä se nyt käytännössä tarkoittaa, että menen kesätöihin Reaktorille konseptisuunnittelijaksi. Vastasin, etten ihan tarkkaan itsekään tiedä, mutta että palataan asiaan elokuussa. Nyt on elokuu, eli tervetuloa kanssani matkalle konseptoinnin maailmaan!

Työtäni on luonnehtinut tietty vapaus ja samalla myös vastuu omaan aktiivisuuteen. Olen työskennellyt nopeastikin vaihtuvissa tilanteissa yhteistyössä muun muassa asiakkaiden, myyjien, käyttöliittymäsuunnittelijoiden ja devaajien kanssa. Tärkeää on ollut esimerkiksi kyky hahmottaa, mikä on keskeistä, ja viedä epäselviltäkin tuntuvia kokonaisuuksia eteenpäin.

jopolla-lounaalleKesäkonseptoija pyöräilemässä tiimijopolla lounaalle

Olen ollut mukana useammassakin projektissa konseptoijana, eli minä olen ollut se, joka on yrittänyt viisivuotiaan lailla kysellä ja kyseenalaistaa. Miksi tämä on ongelma? Toimiiko loppuasiakas todella näin? Ketkä ovat kohderyhmää? Olemmeko ymmärtäneet ongelman samalla tavoin? Puhummeko samasta asiasta ja samasta ongelmasta?

Kysyminen on yksi konseptoijan tärkeimpiä työkaluja. Avaavilla kysymyksillä päästään pureutumaan todelliseen ongelmaan ja syihin ongelman taustalla. Tausta-ajatuksena on, että jotta konseptista, palvelusta, käyttöliittymästä tai ohjelmasta olisi todellista hyötyä, on sen pystyttävä ratkaisemaan todellinen ja olemassa oleva ongelma.

Kesän aikana minut on saattanut tavoittaa esimerkiksi

  • Post-it –lappumeren keskeltä analysoimassa konseptoinnin työkaluilla, miten polku kulkee käyttäjän kiinnostuksen heräämisestä ostopäätöksen tekemiseen
  • Asiakaspalaverista esittelemässä suunnitelmia asiakkaalle
  • Läppärin ääreltä selvittämässä toimialan muita pelaajia analyysia varten
  • Lounaan ääreltä keskustelemassa ihmissuhteista
  • Eri projekteista ja eri ihmisten luota selvittämässä, että mitä oikein tapahtuu ja miksi
  • Kesätyöntekijöiden piknikiltä drinkintekopuuhissa

Työnkuvani on siis vaihdellut paljon, mutta erityisesti kyseenalaistaminen ja kokonaisuuksien hahmottelu ovat olleet vahvasti mukana kaikessa, mitä olen tehnyt. Tällaista on ollut olla konseptoija Reaktorilla kesällä 2014!

Sign up for our newsletter

Get the latest from us in tech, business, design – and why not life.