Design

Kesäkarpo haastattelee

July 16, 2014

Read time 3 min

Heippa, olen yksi viidestä kesäkarpoilijasta eli käyttöliittymäsuunnittelijasta täällä Reaktorilla tänä kesänä. “Karpolla on asiaa” – Karpon tavoin, olen päässyt haastattelemaan ja seuraamaan erilaisten ihmisten tekemisiä jo monta kertaa kesän aikana, ja siitä haluankin kertoa.

Käyttöliittymäsuunnittelussa kynä-paperi-sakset osa on suuri osa työtä, mutta ennen itse suunnittelua on tutustuttava loppukäyttäjiin vähän paremmin, varsinkin jos kyseessä on uusi projekti.

 

Magneetteja
Kanban käytössä. Taululle kirjoittaminen on parasta. “All in one”-kesäduuni.

Ensimmäisen introviikon jälkeen pääsimme Tommin kanssa nopeasti mukaan asiakasprojektiin. Tehtävänämme oli selvittää haastattelemalla oikeita loppukäyttäjiä, onko kuviteltu tarve oikeasti olemassa. Kohteena olivat pienyrittäjät, joten aloitimme ottamalla selvää millaisia ne Suomen kamaralla oikeasti ovat ja mitä ne oikein tekevät. Erilaisilta verkkosivuilta sai jonkinlaisen kuvan tilanteesta mutta lyhyen suunnittelun ja tutkiskelun jälkeen totesimme, että on paras lähteä kentälle ihmisten luokse. Helsingissä pienyrittäjiä on paljon ja lähestyimme heitä yksi kerrallaan, udellen, kysellen ja oppien heidän arjestaan.

Piti pitää mielessä monta asiaa, joista näkemykseni mukaan yksi nousi yli muiden: avoimet kysymykset. Avoimeen kysymykseen, joka mieluiten alkaa kysymyssanalla, ei voi vastata kyllä tai ei. Sillä pyritään ymmärtämään yksityiskohtia myöten miten jokin tilanne oikeasti toimii. Jos kysymyksen kysyy liian laajasti, vastauskin pysyttelee vain yleisellä tasolla.

Esimerkiksi kun haluttiin tietää miten tavaroiden postittaminen asiakkaille toimii, asiaa olisi voinut lähestyä

  1. Suljetulla kysymyksellä: “Vietkö itse paketit postiin?”
  2. Yleisellä avoimella: “Miten postitus toimii teillä?”
  3. Suunnatulla avoimella:  “Milloin viimeksi postitit jotain asiakkaalle?”, “Miten?”, “Mitä käytit?” jne

(lähde: työkaverit + kokemus ensimmäisestä asiakasprojektista)

Paras neuvo, jonka saimme tähän tehtävään oli kesätyöntekijän aseman ottaminen. “Opeta minulle”, “miten teet tuon”, “mitä sitten”, “mihin laitat sen”, “miksi” jne. Harjoittelin näitä avoimia kysymyksiä äitini kanssa kertomatta hänelle mitään ja reaktio parin minuutin jälkeen oli suuri hämmennys. “Miksi sinua yhtäkkiä kiinnostaa näin paljon tietää kaikki yksityiskohdat?” Viimeistään silloin huomasin että tässä on edelleen kehittämisen varaa!

Tapasimme ihmisiä, jotka yhden aloituskysymyksen jälkeen innokkaasti kertoivat koko elämänkertansa, sekä sellaisia jotka avoimiinkin kysymyksiin vastasivat maksimissaan 1-5:llä sanalla. Jokaisen haastattelun jälkeen pyrimme käymään vähintään nopeasti läpi mitä kaikkea siitä oltiin saatu irti ja mitä pitäisi parantaa ennen seuraavaa haastattelua. Siitä sitten heti seuraavaan.

Lippoja
Avaruuskesä. Yhtenäinen tiimiasuste lisää työintoa erittäin paljon.

Haastattelimme myös puhelimitse tyyppejä. Hankalaa tässä oli muistiinpanojen tekeminen samanaikaisesti kun kuunteli, kännykkä meinasi tippua olkapään ja korvan välistä, eli ensi kerralla ehdottomasti handsfree käyttöön. Kahdestaan tai kolmistaan oli paljon helpompi ja kivempi haastatella, kun muutenkin haastattelujen jälkeen usein huomasi että samasta tilanteesta saattoi olla kolmekin eri näkemystä, tai että joku tai kaikki olivat unohtaneet tärkeän yksityiskohdan.

Tämä projekti päättyikin jo, ja päätökseksi esitimme tuloksia loppudemossa: yksityiskohtaisia tarinoina käyttäjistä sekä seinä johon olimme järjestäneet post-it lapuille tärkeimmät esiin nousseet asiat jotka auttaisivat asiakasta päätöksenteossa.

Kuppeja
Tiimitilan sotkeminen/siivoaminen on myös tärkeä työtehtävä.

Vaikka projekti oli lyhyt, se opetti äärettömän paljon ja oli siistiä olla mukana alusta loppuun asti. Muilta reaktorlaisilta saimme onneksi paljon vinkkejä ja mielipiteitä joka päivä, siinä säästyi paljon aikaa, varsinkin mokien jälkikäteen korjaamiseen menevää aikaa. Tärkeintä oli mielestäni rehellisyys sekä loppukäyttäjän tavoitteiden ymmärtäminen ja kommunikointi asiakkaalle.

Ei muuta kuin kentälle takaisin harjoittelemaan, hyvää kesänjatkoa kaikille!

-Janina

 

 

Sign up for our newsletter

Get the latest from us in tech, business, design – and why not life.