Business

Jari Aarniala jo 10 vuotta Reaktorilla – ”Jatkuva muutos pitää hommat mielenkiintoisena”

October 26, 2016

Read time 3 min

”Tietysti teen koodia vielä jonkin aikaa ja kehityn siinä, mutta voin mä tulevaisuudessa projarinakin toimia.”

Vastapuolella istuva Hannu Terävä, yksi Reaktorin perustajista, naurahtaa makeasti. ”Kai sä Jari tiedät, että meillä ei oo hierarkiaa? Sun urakehitys ei tule menemään niin, että nouset hiljalleen organisaatiokaaviossa. Sulla on edessä lupaava ura ilman sitäkin.”

”Aa..”

Jari Aarniala hymähtelee kertoessaan tarinaa työpaikkahaastattelustaan vuonna 2006. Tietojenkäsittelytieteen laitoksella opiskeleva nuori puhkui intoa, mutta opittavaa oli vielä paljon.

”Mindsetti oli vielä älyttömän perinteinen: ensin devataan ja sitten susta tulee projektipäällikkö ja niin edespäin”, kuten Jari itse sanoo.

Reaktoriin hän törmäsi ensimmäisen kerran vuoden 2005 tienoilla. Silmään pisti etenkin se, että Reaktor oli ensimmäisiä softataloja, joissa puhuttiin agilesta ja TDD:stä (test-driven development) kovaan ääneen. Molemmista hän oli lukenut internetistä, mutta kokemusta ei vielä ollut.

Tinahääjuhlat avaruudessa

Jari on järjestyksessä 64. reaktorilainen ja aloituksesta onkin ehtinyt vierähtää noin vuosikymmen. Aikana, jolloin on varsin tavallista vaihtaa työpaikkaa muutaman vuoden välein, 10 vuotta kuulostaa hyvin pitkältä ajalta. Aikaan mahtuukin hyvin monta erilaista asiakkuutta: on pelifirmaa, teleoperaattoria ja verkkokauppaa.

”Onhan se pitkä aika. On kuitenkin helppo unohtaa, että Reaktor on näiden vuosien aikana muuttunut niin paljon, ettei täällä kyllä yksikään päivä ole ollut tylsä. Vuonna 2006 Reaktor halusi olla kaupungin paras java-talo. Vuonna 2016 me teemme satelliitteja, robotiikkaa ja aivan valtavia toteutuksia niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Vaikka fiilis on hyvin sama kuin aloittaessani, on firma mennyt hyvin paljon eteenpäin kaikessa mitä se tekee.”

Jarille työkaveriksi? Esittele itsesi meille.

”Mutta kieltämättä aina välillä hämmästyttää, että nyt on jo 10 vuotta täynnä. Ei se tunnu niin pitkältä ajalta. Kuuntelin erästä amerikkalaista podcastia, jossa sanottiin, ettei kukaan ole viittä vuotta samassa paikassa töissä ellei hänessä ole jotain vikaa. Uskallan olla eri mieltä!” hän naurahtaa.

iOS haltuun lennosta ja muita sotatarinoita

Yritys ei kehity elleivät yksilöt kehity. Tämä näkyy erityisen selkeästi Jarin nykyisessä asiakkuudessa, jossa touhutaan muun muassa sovellusten, taustajärjestelmien, Amazon-pilven ja käyttäjähaastatteluiden parissa.

Neljän hengen pienessä tiimissä ei ole varaa jumahtaa paikalleen ja keskittyä vain yhteen asiaan. Kaikki tekevät käytännössä kaikkea, jotta lopputulos olisi asiakkaan kannalta paras mahdollinen. Jari muun muassa opetteli iOS-devaamisen lennosta Reaktorin sisäisen koulutuksen avustuksella.

”Vuosien varrella on oppinut sen, että urakehitys Reaktorilla tapahtuu juuri tätä kautta. Ja se on erittäin palkitsevaa. Hiljalleen oma rooli kasvaa, kun saa oppia. Nykyään olen mukana myös rekrytointihaastatteluissa, mikä tuo kaikkeen tekemiseen monipuolisuutta.

”Joskus taas paras ratkaisu voi olla jotain muutakin kuin softaa”

”Niitä on paljon, hyvin paljon”, Jari vastaa kysyttäessä isoja oivalluksia vuosien varrelta.

Yksi suurimmista koskee arvotuotantoa. Eri keissien kautta on oppinut tasapainoilemaan budjetin, aikataulun ja laadun välillä entistä paremmin. Tekemiseen on kehittynyt prosessi, joka käytännössä pitää huolta, että asiakkaille tehdään vain niitä asioita, joista on jotain arvoa. Turhaa työtä vältetään.

Tärkein kuitenkin koskee todellisen tarpeen määrittelyä.

”Täällä on oppinut etsimään todellista tarvetta. Kun sen löytää, on tekeminen tehokasta kaikkien kannalta ja saamme juuri sellaisen palvelun aikaiseksi kuin mitä asiakas toivoo. Joskus taas paras ratkaisu voi olla jotain muutakin kuin softaa. Silloin se asia kannattaa tehdä ilman softaa.”

Kohti haastavia hankkeita

Mitä hän aikoo sitten seuraavaksi? Jari toteaa tehneensä vuosien varrella runsaan määrän business-softaa erilaisille yrityksille. Jatkossa hän haluaa tehdä enemmän työtä kuluttajille ja haaveena onkin uuden sukupolven kuluttajasoftan devaaminen. Mitä haastavampi projekti on, sitä paremmin se sopii myös hänelle.

“Toiveissa on oikeastaan sellainen hanke, jossa ollaan tekemisissä valtavien käyttäjämäärien kanssa ja jossa joutuu huomioimaan tolkuttoman määrän muuttujia. Toisin sanoen tunnen vetoa sellaisiin hankkeisiin, joissa tehdään töitä vaikeiden teknisten ongelmien ratkaisemiseksi.”

“Haluan kehittyä jatkuvasti. Tämä on luonnollinen seuraava askel. Tulevaisuudessa tulee sitten taas uusia asioita, joita opetella”, hän summaa.

Kiinnostuitko urasta Reaktorilla? Laita viestiä ja jutellaan enemmän!

Sign up for our newsletter

Get the latest from us in tech, business, design – and why not life.