Business

Analytiikka ei korvaa luovuutta markkinoinnissa

June 24, 2015

Read time 1 min

Mainosalalla teknologiaa on kenties aiemmin ajateltu hyödykkeenä, joka näkyy loppulaskussa yhtenä rivinä tilatusta alihankkijan työstä. Nykyisin ala on kuitenkin selvästi heräämässä teknologian tuomiin mahdollisuuksiin.

Cannes Lions on konferenssi, jossa mainosalan ihmiset puhuvat teknologiasta +30C asteen helteessä ei-teknisille asiantuntijoille. Tänä vuonna Cannesissa puhutaan datasta, analytiikasta ja teknologiasta erittäin raikkaaseen sävyyn mahdollistajana ja kilpailuetuna, niin toimisto- kuin asiakaspuolellakin.

Ensimmäisen päivän parhaimmat säpinät löytyivätkin Microsoftin, Facebookin ja Googlen kaltaisten softajättien sponsoroimista tapahtumista.

Cannesin roseeviinin raikastamalla hiekkarannalla panelistit DataXu, Dstillery, Tune ja Urban Airship -yrityksistä keskustelivat analytiikan ja innovaation tuloksellisesta yhdistämisestä. Panelistien mielestä 15-20% prosenttia markkinointibudjetista tulisi ohjata mobiiliin. Kiinnostavaa tässä näkemyksessä eivät ole prosentit, vaan se, että investoinnit mobiilipalveluihin tulisi rinnastaa mediatilan ja mainonnan ostamiseen.

cannes lions 2015 reaktor

Kiinnostavin kysymys keskustelussa pyöri sen ympärillä, syrjäyttääkö analytiikka luovuuden markkinoinnissa ja palvelujen kehittämisessä vai ei. Vaimentaako analytiikka luovuuden arvostuksen, jos innovaatiota ohjataan tilastoilla? Panelistien näkemys oli, että analytiikan tehtävä on nostaa luovien ideoiden lähtötaso uusiin sfääreihin.

Datan ja luovan työn vastakkainasettelu nähtiin myös tekosyynä sille, ettei toimintatapoja haluta muuttaa. Keskustelu toikin flashbackeja menneisyydestä esimerkiksi Reaktorin varhaishistoriasta, jossa designin ja koodaamisen yhdistäminen oli uutta ja ihmeellistä.

Lopputuloksena päädyttiin siihen, että markkinointia, kuten palvelukehitystäkin, tulisi tehdä pala kerrallaan, ja luovat ideat tulisi nopeasti validoida oikeilla käyttäjillä. Tarinankerronta ja luovuus ovat yhä markkinoinnin keskiössä, mutta analytiikasta saadun palautteen avulla ne ponnistavat täysin uudelle tasolle.

Sign up for our newsletter

Get the latest from us in tech, business, design – and why not life.